Elektriksel İletkenlik Metodu ile
Elektriksel iletkenlik, su numunesinin elektrik akımını iletme yeteneğinin bir ölçüsüdür. Bu sayı iyonize olmuş maddenin toplam konsantrasyonuna ve sıcaklığa bağlıdır. Çözünmüş iyonların mobilitesi, yükü ve konsantrasyonu iletkenliğe etkiyen faktörlerdendir.
Yeni destile edilmiş suyun iletkenliği 0.5-2 µmho/cm olup zamanla artar. İçilebilir nitelikli suların elektriksel iletkenlik değerleri geniş bir aralık içinde değişmektedir. Bazı endüstriyel atıkların elektriksel iletkenlik değerleri 10000 µmho/cm olabilmektedir.
İletkenlik ölçümlerinin pratikte uygulamaları şunlardır:
İletkenlik mineralizasyonun bir ölçüsü olup dengedeki iyonların toplamını, dolayısıyla suyun bitki ve hayvanlar üzerindeki etkilerini ve korozyon hızı ile ilgili bilgileri verir.
Deiyonize ve destile suyun saflığı bu parametre ile kontrol edilir.
Kimyasal analizlerden önce bu ölçümün yapılması, gerekli numune miktarı hakkında bilgi verir.
Elektriksel iletkenlik ölçümü bazı çöktürme ve nötralizasyon reaksiyonlarında gerekli reaktif miktarı hakkında bilgi verir.
Bir numunedeki toplam çözünmüş tuz miktarı, Elektriksel iletkenlik değerinin mmho/cm cinsinden) ampirik bir değerle çarpılması sonucu bulunabilir. Bu faktör suyun çözünen bileşenlerine bağlı olarak 0.55’ten 0.9’a kadar değişebilir.
Elektriksel direncin birimi ohm olduğundan iletkenlik birimi bunun tersi olan mho ya da siemens olmaktadır. Su analizlerinde siemens birimi çok büyük olduğu için sonuçlar mikrosimens cinsinden ifade edilmektedir. Elektrolitik iletkenlik, metalik iletkenliğin tersine sıcaklık artınca artar. 1 °C için, % 1.9 artış gösterir. Bu nedenle iletkenlik ölçümlerinin 25 °C’de verilmesi uygundur.
Sensör bölümü üzerine 2-3 damla uygulayın.
START tuşuna basın.
Ölçüm değeri 3 saniye görüntülenir.
ES-421
Sensör bölümü üzerine 2-3 damla uygulayın.
START tuşuna basın.
Ölçüm değeri 3 saniye görüntülenir.
PAL-TUZ SONDA
tuz içeriğini ölçmek için bir sıvı içinde sonda daldırılması.
START tuşuna basın.
Ölçüm değeri 3 saniye görüntülenir.
FT-NIR Metodu ile
Tarım, gıda, yem, tütün, ilaç, çikolata ve diğer farklı endüstriyel sektörlere ait hammadde ve işlenmiş ürünlerde, protein, nem, kül, yağ, aminoasit, şeker, fiber, FFA gibi pek çok farklı parametrenin aynı anda hızlı ve doğru bir şekilde analizine imkan tanır.
NIR testleri numune üzerinde tahribat yapmaz ve numune hazırlama sürecine gerek duyulmaz. Katı, toz, taneli, kıvamlı ve sıvı numunelerin farklı özellikleri tayin aynı anda edilebilir. NIR analizi güvenlidir ve analizlerde herhangi bir kimyasal kullanımına gerek yoktur.
Titrimetrik Metod ile
Uluslar arası referanslara uygun olarak titrasyon uygulamalarının potansiyometrik olarak yapılabilmesine imkan tanır.
Sistem, cihaz, uygun elektrodu, magnetik karıştırıcısı ve elektrod tutucu holder’den oluşur.
Hidrometrik Metod
Bu metotta, hidrometre ile özgül ağırlık ölçülür, sıcaklık düzeltmesi yapılır ve tablolardan yoğunluğa karşı tuzluluk değeri okunur.