Çeker Ocak
Çeker Ocaklar Egzoz Tahliye sisteminin en önemli parçası ve en fonksiyonel olanıdır. Tamamen komplike ve kapalı bir sistem olup, TS EN 14175 kalite Standartlarına göre üretilmiş ve sertifikalandırılmıştır. İçerisinde yapılacak deney ve testlerde açığa çıkacak yoğun ısı, koku ve asit buharlarını emniyetli ve standartların öngördüğü kriterlerde laboratuar ortamına yayılmadan tahliye eder. Yapılacak testlerde kullanılacak Gaz, Su ve Elektrik sistemleri de yapısal olarak kendi üzerindedir. Servislerde, Ön camda, Alt dolaplarda, çalışma Tezgah Yüzeyinde ve Ventilasyon sistemlerinde kullanım özelliklerine göre değişik alternatifler kullanılabilir. Standart ölçüleri;
• Genişlik : 1200 / 1500 / 1800 mm
• Derinlik : 900 mm
• İç Derinlik : 700 mm
• Çalışma yüksekliği : 900 mm
• Toplam Yükseklik : 2400 mm
olarak 3 modelde tasarlanmış ve sertifikalandırılmışlardır. Her modelde kendi içerisinde;
• Standart Çeker Ocaklar
• Perchloric Asit Çeker Ocaklar
• Walk – in Çeker Ocaklar
• Radyofarmasötik Çeker Ocaklar
olmak üzere 4 tipte üretimi yapılmaktadır.
Şunu öncelikle belirtmemiz gerekir ki,Tüm çeker ocakların asıl görevi, içerisinde yapılan testlerde açığa çıkan asit buharlarını, emniyetli bir şekilde tahliye etmektir. Standart Çeker ocaklar dışındaki diğer tiplerinde de işlevi aynı olup sadece fiziksel yapısı farklıdır.
Standart Çeker Ocaklar : Standart Çeker Ocaklar, TS EN 14175 kalite Standartlarına göre üretilmiş ve sertifikalandırılmış, genellikle Kimya, Fizik ve Biyoloji Laboratuarlarında kullanılan Çeker ocaklardır. Farklı ölçülerde dizayn edilmiş olduğunu daha önce söylemiştik. Simdi sistemim Fiziksel, Mekanik ve Elektriksel özellikleri ile işlevlerini ayrıntılı olarak görelim.
Fiziksel Özellikler
Cihazın gövde bloğu, yan panelleri, ön panelleri, arka paneli, gaz tahliye paneli aydınlatma paneli, servis kolonları ve mobil alt dolapları tamamen ve muhtelif kalınlıklardaki Galvaniz sacdan üretilmiş olup, tüm yüzeyleri asit ortamına karşı yüksek derecede dayanımı olan 60 mikron kalınlığında anti asit Epoxy boya ile boyanarak 200 derecede fırınlanmıştır.
Yan paneller cihazın taşıyıcı kısmını oluşturacak ve ön camın yukarı aşağı hareketini sağlayan ağırlık sistemini muhafaza edecek tarzda dizayn edilmiştir. Yine yan panellerin yere temas eden kısımlarında gerek cihazın denge ayarının yapılması ve gerekse korozyona karşı koruma amaçlı sert PVC den üretilmiş vidalı ayaklar vardır.
Cihazın arka paneli, gaz ve su nozullarının monte edilebileceği şekilde imal edilmiştir. Arka panelin iç kısmında ayrıca ağır gazların tahliyesini kolaylaştıran ikinci bir hava paneli mevcuttur.
Cihazın üst kısmında, iki yan panelini üst kısımdan birleştiren üst ön paneli vardır. Bu panelle sistemin üst bölümünde bir hazne oluşturulmuştur. Bu haznesinde, Aydınlatma armatürünün monte edilebileceği Aydınlatma paneli vardır. Aydınlatma panelinin alt kısmında, Armatür ile iç haznedeki gazların direk temas etmemesi için ayrıca Tamperli ve kumlandırılmış camdan koruyucusu mevcuttur. İçeride açığa çıkacak gazları tahliye boruları ile buluşturacak 200 mm çapında tahliye borusu bağlantı ağzı da yine bu panelle birlikte yekpare olarak dizayn edilmiştir.
Üst hazne ayrıca, Alarm sistemi ve Opsiyonel olarak yapılabilecek Otomatik Cam Kontrol sistemlerinin merkezi ünitelerini de muhafaza edecek şekilde dizayn edilmiştir.
Çalışma yüzeyi nin bağlanacağı kısım, tabla ile birlikte yerden 900 mm yükseklikte olacak şekilde tasarlanmıştır. Bazı özel tasarımlarda bu yükseklik 750 ve 600 mm olarak yapılabilir. Bu durumda alt dolap yüksekliği düşer, İç çalışma haznesi yüksekliği ile cam açılma mesafesi artar. İsteğe bağlı olarak cam tüplerin tutturulabileceği spor sistemlerde yapılmaktadır.
Tezgâh yüzeyinin alt kısmında, iki yan paneli birleştiren Orta servis paneli vardır. Bu panel, Ana sigorta kutusu, fan sistemine kumanda eden dijital Inverter ve gaz basınç düşürücü regülâtörlerin monte edileceği şekilde dizayn dilmiştir.